De architectuur

Aan het ontwerp en de opzet van ’t Groene Wold is veel aandacht besteed. Met oog voor detail en het versterken van de kwaliteit van de omgeving zijn ook de woningen niet zomaar ontworpen. Rust, ritmiek en eenheid mét speelse details zijn kenmerkend voor de woningen van ’t Groene Wold.

 

 

Ambachtelijk Hollands materiaal met een twist

Alle woningen in ’t Groene Wold zijn in dezelfde stijl ontworpen, maar ieder blok is uitgevoerd in een ander type baksteen. De keuze voor dit oer-Hollandse materiaal was een logische gezien de insteek van de wijk, waarbij het karakter van de omgeving en de oorsprong van het gebied centraal staan.

Ieder woonblok bestaat uit twee typen bakstenen; de plint en het opgaande metselwerk. Bij de keuze voor het metselwerk is rekening gehouden met de uitstraling van de woning, het woonblok, het hof en de wijk als geheel.

Plint als verbindende factor

De woningen zijn allemaal ontworpen in dezelfde stijl, ongeacht het type baksteen. Waarbij de plint de absolute verbindende factor is. Dit creëert rust en een fijne ritmiek in het aanzicht van de hoven en de woonblokken.

De plint is hoger bij de entree van de woningen, om deze een extra accent te geven. Doordat de woningen gespiegeld zijn, ontstaat er een herkenbaar beeld en een rustgevende ritmiek, behorend bij de schaal van de woonblokken. Het accent wordt versterkt door de betonnen band die de volledige plintlijn volgt en ook terugkomt bij de raamdorpels en -kaders.

Kleuren & uitvoering metselwerk

Metselverband

Het metselwerk is uitgevoerd in een halfsteens metselverband en ter hoogte van de vloeren is een rasterverband toegepast. Deze banden “springen” als het ware uit de gevel, wat de woningen ook een zekere speelse uitstraling geven en de lengte en eenheid van de woonblokken versterkt. Dit lijnenspel is een directe ode aan de omgeving: de eindeloze weidsheid van de polder.

De op ritmische wijze aangezette raamkaders, uitgevoerd in prefab beton, zijn in hetzelfde profiel toegepast als de plint en raamdorpels. Dit draagt uiteraard bij aan de eenheid van de uitstraling.

Uitvoering raamkozijnen en deuren

De kozijnen van de ramen die open kunnen zijn uitgevoerd in 2 contrasterende kleuren. De woningen zijn voorzien van een antracieten houten voordeur met een zijlicht: een raam over de volledige hoogte (naast de deur). De antracieten uitvoering van de deur zorgt voor een fraai contrast met de plint. De achterdeur is in zijn geheel in antraciet uitgevoerd, zowel het deurkozijn als de deur zelf. Hiermee wordt een rustige uitstraling gecreëerd waarbij er alle ruimte is voor de groene omgeving van de tuin om de aandacht op te vestigen.

Berging & tuin

Iedere achtertuin is voorzien van een eigen externe berging. Deze is uitgevoerd in hout en heeft een wederkerend kleurenpatroon. Dit patroon is ontworpen conform de stijl van de woningen. De daktrimmen van zowel de woningen als de bergingen zijn uitgevoerd in antraciet. Dit creëert eenheid en een aangename uitstraling. De erfafscheidingen tussen de woningen zijn uitgevoerd in groen. Dit versterkt het groene karakter van de omgeving.